Деца от Пловдив събират средства за изгорелия дом на свой съученик

Ученици от няколко училища в Пловдив събират пари, за да помогнат на свой съученик, чиято къща е изгоряла при пожар.

Благотворителната кауза на 11-кластниците взриви социалните мрежи и стотици вече подадоха ръка за помощ.

С благотворителен концерт пловдивските ученици искат да съберат пари за своя приятел и съученик Васил Георгиев от Асеновград, който в края на миналата година изгуби дома си след пожар.

Семейство с 11 деца остана без дом след пожар в Русе (СНИМКИ)

Трагедията сполетяла семейството, докато вечеряло на първия етаж в къщата. Огънят тръгнал от късо съединение в една от стаите на втория етаж.

„Оттук тръгва пожарът. Възпламенява се този контакт и запалва холовия, ъгловия диван, който е тук и оттам веднага всичко е изкуствена материя и огънят се разраства за минути”, обяснява Ценко Симеонов.

„По най-бързия начин се опитахме да излезем, да вземем каквото можем, но огънят стана прекалено силен и не се върнахме повече”, разказва Васил Георгиев.

Къщата е гредоред и пламъците бързо обхванали цялата сграда.

„Нито дрехи, нито пари, нито документи, компютри, телевизори, всичко изгоря”, разказва Ценко Симеонов.

Пожар в жилищна сграда в София, трима души са в болница (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така Ценко, 80-годишната му майка и племенникът му Васко останали на улицата без никакви вещи. Пожарът изпепелил и цигулките на момчето, което учи в Музикалното училище в Пловдив.

„Изгоряха две от цигулките, на които свиря. Учебниците ми изгоряха, нотите ми- половината бяха унищожени, освен тези, които бяха в калъфа ми. Стаята ми беше напълно разрушена”, разказва Васил Георгиев.

Кметът на Асеновград настанил бедстващата фамилия в общинско жилище, а местният парламент отпуснал 2 000 лева за обзавеждането му. В него обаче могат да останат до края на ноември.

„Със заповед на кмета те са настанени за една година, една календарна година. Ако не се справят със собственото си жилище, договорът може да бъде удължен с още една календарна година”, обясни Величка Стойчева, директор дирекция „Хуманитарни дейности”, община Асеновград.

„Къщата трябва да се бутне до първия етаж – приземния и да се изгради на ново, като общо сумата според специалисти ще бъде около 60 000 лева за това да бъде изградена”, обясни Ценко Симеонов.

Сума, която е непосилна за фамилията. Затова съдбата на Васко се превръща в спасителна кауза за неговите приятели и съученици. За да има свой дом, те решават да съберат парите. Като организират благотворителен концерт.

„Ще има всякакви стилове музика за всеки един- народна, класическа, поп, джаз, рок. Парите ще бъдат събрани за построяването на нов дом за Васко”, заявява Галена Ганчева, ученичка в 11 клас.

„Надяваме се на повече концерти, на повече изяви да се случат, за да може да съберем повече средства, понеже една къща струва много, много пари, но и колкото да съберем поне е нещо, с което да го подпомогнем”, коментира Елия Георгиева, ученичка в 11 клас.

В благородното им начинание се включили и единасейтокласниците от Френската и Математическата гимназия. Учителите също не останали безпричастни.

Благотворителният концерт на децата ще е на 23 февруари от 19 часа във Военния клуб в Пловдив, а цената на билета е 5 лева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.