Смъртта на Апостола почетоха в родния му град Карлово

България отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят дали той е убит от османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.

Откриха паметна плоча на Васил Левски в посолството в Атина

Тази вечер смъртта на Левски почетоха в родния му град Карлово. Гости и жители на града се събраха на площада, за да поднесат цветя пред паметника му.

Много от тях сведоха глави и си спомниха за неговия подвиг и идеите, които проповядваше, а именно за свята и чиста република.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов произнесе възпоминателно слово, в което заяви, че „днес Левски не би ни простил това, че сме разединени, противопоставени и не сме задружни”.

„145 години след неговата гибел ние имаме задължението да загърбим политическото разединение и да се обединим. Да помислим и за онези българи, които останаха извън пределите на страната – в областите Тракия и Македония”, каза Каракачанов.

С едноминутно мълчание и падане на колене гражданите почетоха паметта на Левски. Възпоминателните прояви в Карлово продължават и в понеделник със света литургия в църквата „Света Богородица”, където Васил Левски е служил като дякон. По-късно на площад „Васил Левски” ще има и тържествена заря.

Едната от управляващите партии - Националният фронт за спасение на България на вицепремиера Валери Симеонов, също отбеляза годишнината от гибелта на Левски. Те организираха шествие през центъра на столицата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.