След намесата на екипа на NOVA семейство се размина с това да остане на тъмно и студено

800 лева ток за чужд апартамент. В петък в Новините на NOVA разказахме абсурден случай от Варна - семейство за малко не остана без ток заради чужд дълг за електричество. ЕНЕРГО-ПРО иска от хората да платят над 800 лева за краден ток на апартамент, който те са продали преди почти 20 години. Причината - новият собственик не прехвърлил партидата на свое име. 

По темата

След намесата на екипа на NOVA семейството се размина с това да остане на тъмно и студено в настоящия си дом, но не и с чуждия дълг. Как продължава историята?

От ЕНЕРГО-ПРО признаха - спорният дълг е за имот, който Панайотка Железова продала през 2000 година, а манипулациите на електромера са установени през март 2017-а.

Два месеца, след като от ЕНЕРГО-ПРО констатирали нарушението, титулярът на партидата изведнъж се оказва сменен. Не могли да му откажат - очаквали метрологична експертиза за манипулирания електромер и тогава начислените над 800 лева не били фактурирани. Потвърждават още, че прехвърлянето на партидата е било задължение на новия собственик. За тях обаче длъжник с 800 лева си оставала Панайотка. 

Жената не разбира защо нотариалният акт не значи нищо за дружеството. Оказва се, че ако някой попадне в същата ситуация, има само един полезен ход.

„Да пусне молба за спиране на тока на имота, който е продала, тъй като е титуляр на партидата и може да се разпореди с това. И по този начин ще принуди купувачът да се ангажира и да смени партидата със заявление”, обясни адвокат Ренета Стойчева.

За случая са сигнализирани омбудсмана Мая Манолова и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.