Лесно ли може да се прикрие подобна схема и трябва ли да се съмняваме, че навсякъде в страната е така?

Община Перник целенасочено е източвана чрез сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване, съобщи Специализирана прокуратура. Програмният директор на „Прозрачност без граници” Ваня Нушева заяви в Новините на NOVA, че в България има сериозен проблем с местната власт.

Задържаха бивш кмет на Перник при мащабна акция

„В голяма част от общините там, където местните общински съвети не осъществяват ефективен контрол върху изпълнителната власт на местно ниво, както и където медиите не са ефективен коректив и нямат онази адекватна функция да разкриват данни за злоупотреби, изпълнителната власт действа с широки правомощия”, заяви тя.

СНИМКИ ОТ СПЕЦАКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Нушева каза, че има съществени проблеми при управлението на публичните ресурси, особено когато става въпрос за изразходване на средства чрез обществени поръчки.

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

„Непрозрачен избор на изпълнители поръчки. Неадекватен контрол върху доставчиците на услуги и строителни дейности в рамките на общините”, коментира тя. Ефективен контрол върху публичната власт имат само една трета от общините у нас, каза Нушева, позовавайки се на изследване от „Прозрачност без граници”.

Минчев: У нас има симбиоза между висшата политическа и корпоративната класа

„Начинът, по който се извършват назначенията, както в ръководните тела на общинските фирми, така и като цяло назначенията на служители в общинската администрация”, добави тя. Ваня Нушева разказа, че най-разпространеният подход при назначенията в общинските предприятия, е на базата на лична, политическа и бизнес лоялност.

България подобри позицията си в индекса за корупцията по света

Според нея в новия антикорупционен закон се отваря една съществена пропаст по отношение на механизмите на контрол на местно ниво.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.