Няколко души бяха проверени от МВР заради подобни съмнения

Няколко души се оплакаха от полицейски посещения заради статуси във Facebook. Изглежда властите са възприели някои от изказванията в мрежата като заплахи срещу Руския патриарх Кирил, който е на посещение у нас.

МВР провери четирима заради заплахи към Руския патриарх

Хората са били карани да подписват протокол, че са предупредени. Някои от тях са отказали, други са подписали. Сред посетените е и един свещеник - отец Рафаил.

А репортерът Василена Гръбчева е при Иво Дошев, който дори е заснел посещението на полицията в дома му на 2 март около 21 часа.

Тои казва, че до момента, в който не е бил посетен, дори не е знаел името на Руския патриарх. От полицията са поискали да подпише протокол, че няма да предприема никакви действия, които да увредят здравето и живота на патриарха.

Патриарх Кирил: Няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за другите (ВИДЕО)

„Категорично нищо не съм писал нито в социални мрежи, нито в друг източник на информация”, каза той в „Събуди се”.

„Задочно познавам другите хора, които са били посетени по същата причина от полицията. Общото е, че всички са с пробългарски възгледи по отношение на независимата външна българска политика”, добави Дишев.

Той обясни, че не е обвързан с политическа партия.

„Аз не мога да и обясня кое е прието като заплаха към патриарх Кирил”, каза за Новините на NOVA отец Рафаил, който е сред проверените от МВР. И добави: „Много бих се радвал, ако нашата полиция реагира по същия бърз начин, в рамките на часове, при сигнали за домашно насилие”.

От МВР отказват коментар по темата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов е коменирал пред "Дневник". Той потвърждава, че четирима души са били предупредени с протокол. Ставало дума за конкретен сигнал до службите заради публикации във  Facebook, които представляват заплаха към патриарх Кирил. Младен Маринов обяснява, че това е процедура и че хората са продеупредени. И добавя: „Дори в интернет пространството не бива да се отправят заплахи към когото и да било. Предупредени са по Закона за МВР".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.