Водещият се пошегува и с гафа от 2017-а, когато объркаха името на най-добрия филм

Водещият на 90-ата церемония за връчване на наградите "Оскар" Джими Кимъл откри шоуто, шегувайки се с гафа от миналата година, когато бе сбъркано името на филма победител и бе обявено, че това е "Ла Ла Ленд", вместо "Лунна светлина". Той препоръча тази година всеки, който си чуе името да не бърза да става, а да изчака няколко минути.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЛЯСКАВАТА ЦЕРЕМОНИЯ

Кой ще получи "Оскар"?

Миналата година грешката бе предизвикана от връчването на погрешен плик с име в него от разсеян служител на компанията "Прайс Уотърхаус Купърс" на връчващите наградата Фей Дънауей и Уорън Бийти. "Това беше много смешно, но няма да с повтори", каза Кимъл.

19 любопитни факта за наградите „Оскар”

В речта си обаче той посвети голямо време на скандала със сексуални посегателства, свързан с продуцента Харви Уайнстийн. Кимел каза, че Уайнстийн е заслужавал изгонването си от Американската филмова академия. Водещият припомни, че от скандала с посегателствата са се родили две движения "Аз също" и "Времето изтече" и каза, че за тях ще се чува още по-късно в церемонията.

Обвиниха режисьора на „Формата на водата” в плагиатство

Водещият се пошегува, че статуетката "Оскар" е идеалното въплъщение на момента с разкриването на сексуалните посегателства и я похвали. "Той държи ръцете си там, където човек може да ги види, не казва нищо обидно и няма пенис", пошегува се Кимъл.

Водещият продължи с шегите казвайки, че тази година ще бъде запомнена с това, че мъжете са се държали толкова зле, че жените са започнали да излизат с риби. Така Кимъл визира един от големите претенденти за статуетката в редица категории, сред които тези за най-добър филм и режисьор - "Формата на водата", в който главната героиня се влюбва в амфибиоподобно създание.

Кимъл каза още, че Холивуд не може да допусне повече лошото поведение да остава незабелязано.

Имиграцията и огнестрелните оръжия също бяха теми, за които се говореше на церемонията. Лупита Нионго и Кумаил Нанжиани - двама американски актьори с имигрантско потекло - се обявиха в подкрепа на програмата за имигрантите "мечтатели" (имигрантите, дошли незаконно в САЩ с родителите си като деца). 

На церемонията рапърът Комън пък разкритикува остро Националната оръжейна асоциация. Тази критика дойде в разгара на дебатите за контрола върху оръжията след стрелбата във Флорида, в която училище бяха убити 17 души, повечето от които ученици.

Националната оръжейна асоциация е лоби, което има влияние върху така наречената "американска култура на оръжията". Критиката си към него Комън отправи рапирайки и казвайки, че асоциацията се държи като бог, докато за убитите ученици от Паркланд във Флорида трябва да се каже само "амин".

ВСИЧКО ЗА "ОСКАР"-ИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

ФАКТИ ЗА "ОСКАР"-ИТЕ:

* Филмът „Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е с най-много номинации – цели 13.

* Призове се раздават в общо 24 категории.

* Първата награда „Оскар” е връчена на 16 май 1929 г.

* Най-възрастният победител в надпреварата е Кристофър Плъмър на 82 години, който получава признание за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Новаци“ през 2012 г.

* Най-възрастната номинирана за наградата е актрисата Глория Стюарт, която на 87 години играе вече възрастната Роуз от „Титаник“ през 1997 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.