Вижте какво може би не знаете за филмовата церемония

1. Филмът „Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е с най-много номинации – цели 13.

Ясен Дараков – единственият български журналист на червения килим на наградите "Оскар"

2. Само една номинация не достига на „Формата на водата”, за да се изравни с рекордьорите в историята на „Оскар”-ите. Лентата на Гийермо дел Торо се бори за награда в 13 категории, а „Всичко за Ева", „Титаник" и „La La Land" имаха по 14 номинации.

Обвиниха режисьора на „Формата на водата” в плагиатство

3. Създателката на филма „Лейди Бърд" Грета Гъруиг стана едва петата жена в историята на наградите „Оскар" след Лина Вертмюлер, Джейн Кемпиън, София Копола и Катрин Бигълоу, номинирана в категорията за най-добър режисьор. 

Кой ще получи "Оскар"?

4. Рейчъл Морисън стана първата жена в историята на наградите, номинирана в категорията за операторско майсторство за работата й над филма „Затънали в кал" ("Mudbound").

5. Наградите „Оскар" ще бъдат раздадени за 90-и път.

НА ЖИВО ОТ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ: Часове до бляскавата нощ на "Оскар"-ите (ВИДЕО)

6. Призове се раздават в общо 24 категории.

7. Първата награда „Оскар” е връчена на 16 май 1929 г.

Филмовата академия в САЩ изхвърли продуцента Харви Уайнстийн

8. На миналогодишната церемония по раздаването на наградите беше допуснат грандиозен гаф. „La La Land" беше обявен за най-добър филм. Впоследствие се оказа, че на Уорън Бийти е даден грешен плик – с името на най-добрата актриса за годината – Ема Стоун - за участието й в „La La Land". Актьорът вижда само името на филма и обявява именно него за победител. Истинският носител на статуетката обаче е „Лунна светлина”.

Снимка: Getty Images

9. Най-младият носител на „Оскар“ е 5-годишната Шърли Темпъл през 1934 г. По време на Голямата депресия тя е сред най-добре платените актриси. По-късно Темпъл става дипломат и заема поста посланик на САЩ в Гана и Чехословакия.

10. Най-възрастният победител в надпреварата е Кристофър Плъмър на 82 години, който получава признание за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Новаци“ през 2012 г.

11. Най-възрастната номинирана за наградата е актрисата Глория Стюарт, която на 87 години играе вече възрастната Роуз от „Титаник“ през 1997 г.

Тео Ушев с уникална арт инсталация (ВИДЕО)

12. Три филма са печелили по 11 награди „Оскар“ – „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003), „Титаник" (1997) и "Бен-Хур" (1959).

13. Звездата с най-много статуетки е Катрин Хепбърн, която е обявена за най-добра актриса през 1934 г., 1968 г., 1969 г. и 1982 г.

14. Мерил Стрийп държи рекорда с най-много номинации за главна женска роля - вече 21. Джак Никълсън пък има 12 номинации за най-добър актьор.

15. Певицата Анони е първият транссексуален човек с номинация - тя за най-добра песен към документалния филм „Racing еxtinction“.

16. Първият човек, който отказва приза, е Дъдли Никълс, който печели в категория „Най-добър сценарий“ през 1935 г.

17. През 2017 г. за първи път българи получиха „Оскар”. Владимир Койлазов и съдружникът му Петър Митев бяха отличени за приноса си за технологичните ефекти в киноиндустрията. "Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера на компанията на двамата ни сънародници.

Обвиниха моден фотограф в сексуални посегателства

18. Миналата година за „Оскар” беше номиниран и късометражният филм „Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев.

19. Покритата с 24-каратово злато статуетка „Оскар”, струва не повече от 400 долара. Стойността на статуетката обаче може да се покачи значително, ако бъде продадена от притежателя си впоследствие. Най-високата цена, плащана някога за „Оскар”, е 1 542 500 долара. Сумата дал Майкъл Джексън през 1999 г., за да притежава наградата за най-добър филм, присъдена на „Отнесени от вихъра”.

ЕКСКЛУЗИВНО – всичко в нощта на церемонията следете във Facebook страницата на Новините. Ясен Дараков и Мариян Станков-Мон Дьо ще ви информират за най-важното от света на киното. Гледайте и специалните им включвания в „Здравей, България” на 5 март.

Снимка: Getty Images

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.