Резултатите вещаят неяснота за бъдещото управление на страната

Срив и загуба за традиционните партии в Италия. На парламентарния вот на Апенините италианците предпочетоха новите формации, наричани популистки от коментаторите.

Най-много гласове събра движението „Пет звезди” - 32%. Управляващите досега социалисти - Демократическата партия на Матео Ренци - е втора, но с рекорден спад от 10 пункта и едва 20 на сто от гласовете.

ЕК очаква италианският президент да подкрепи съставяне на стабилен кабинет

Обявилата се срещу чужденците и Евросъюза Дясна лига завоюва над 17 на сто от гласовете. Така тя успя да изпревари и конкуриращата я вдясно партия На Силвио Берлускони "Форца, Италия".

Неяснота за бъдещото управление на Италия и нестабилно управление - това вещаят изборните резултати на Апенините. Нито една партия не успава да постигне необходимото мнозинство от 40%, за да управлява сама, а каквато и коалиция да се формира, ще трянбва да обедини политически формации със сериозни различия.

Активистка се съблече пред Берлускони в знак на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Движението „Пет звезди” завоюва една трета от електората, а завръщането на Силио Берлускони на политическата сцена не беше достатъчно за партията му "Форца, Италия", за да вземе решаващ брой гласове. Нейният кандидат за управление беше настоящият председател на Европарламента Антонио Таяни.

„Пет звезди” беше предпочетено от избирателите предимно в Южна Италия, докато индустриалният и по-богат Север даде повече гласове на Дясно-центристката коалиция.

Анти-имигрантската Лига, която се съюзи предизборно с Берлускони, задмина ветерана на италианската политика и претендира да излъчи премиер. На този етап дясната коалиция има най-голяма подкрепа, но остава под необходимите 40%.

ВОТЪТ В ИТАЛИЯ: Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство

Както „Пет звезди”, така и Лигата се отличиха по време на предизборната кампанията с антевропейска реторика и двете заедно минават прага от 40%. Този сценарий за управление обаче е най-кошмарният за Европа и плаши Брюксел, заявяват коментаторите на Апенините.

Лявата Демократическа партия, водена от Матео Ренци, беляза историческа загуба от около 10 пункта и лидерът й днес подаде оставка.

Най-желаният в Европа сценарий, който не се изключва от експертите, е широка коалиция между традиционните десни и леви по германски модел. А това е едно трудно съжителство, след като вотът ясно показа загуба на доверие в старите партии.

Президентът Серджо Матарела ще е арбитърът на тази патова ситуация и той ще трябва да реши на кого да даде мандат за правителство. С победата си „Пет звезди” трудно ще остане пренебрегната, смятат наблюдателите.

Преговорите за коалиция ще продължат дълго. Първото събиране на новия парламент е след две седмици, а кабинет се очаква най-рано след Великден.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.