Вижте какви са били сънародничките ни преди век и половина

На празника на жената Ани Салич ни среща с българки, променили историята ни. 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ТУК

В една българска църковна книга от 17 век се казва: „Жената да бъде безмълвна и покорна, на жените забранявам да учат, също и да владеят своя мъж. Да живеят безмълвно, защото Адам е създаден по-рано, а после него – Ева”.

Френският пътешественик Бланки пък разказва: „Сърбите и българите казват само тази дума –„тя" за жена си… Те дори не ги именуват като говорят за тях”.

Звездни майки и техните деца - от България до Холивуд (ГАЛЕРИЯ)

Историята обаче показва, че има хиляди българки, които не са били просто безмълвни спътници на мъжете си. 

Пример за такава жена е Рада Гугова. Тя е дъщеря на Иванка Герова – първата учителка, и племенница на Найден Геров. Завършва в Русия със златен медал. Връща се в България и работи за създаване и възстановяване на девически училища, женски дружества. Оставя и дарения във фонд на нейно име, с които се подпомагат изоставени деца, сираци и млади таланти”, разказва историкът Румен Манов.

Той дава и други примери за успели и богати българки – Мария Герова (създавала девически училища) и сестрите Мария и Екатерина Горанови (владеят по 4-5 чужди езика, завършили са образованието си в Прага).

ЖЕНИТЕ И КОЛИТЕ: Неволите на дамите шофьорки (ВИДЕО)

Манов показа пред камерата на NOVA и тефтерче на фотограф със снимки, правени през 1860 г.

Жените тогава са били европейки. Имаме абсолютно неправилната представа, че българката по онова време е била само в народна носия и е стояла само на нивата”, коментира историкът.

Той твърди, че макар и не открит, тогава е царял матриархат. Мъжете са се вслушвали в мнението на жените, които много често – при отсъствие или смърт на съпруга си, са поемали грижите за цялото семейство.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.