7000 декара земя за залети

Бедствено положение е обявено в община Брегово заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене. Властите са свикали Кризисен щаб, на който е било взето това решение.

БЕДСТВИЕТО В СЕВЕРОЗАПАДА: Отводняват дворове и къщи

Големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения. По данни на местната власт, остава още 20-30 см, за да прелеят дигите. На място са пристигнали екипи на пожарната, а властите очакват и техника от Видин.

Кабинетът се събира извънредно заради наводненията в Северозапада

Ако водите продължат да прииждат най-застрашените хора ще бъдат евакуирани. Има и голяма вероятност от екологична катастрофа, за което са сезирани РИОСВ-Монтана, МОСВ, ВиК и Басейнова дирекция. 

Към този момент няма реална опасност за хората в община Брегово. Въпреки това близо 7 хиляди декара в общината са залети. Кметът на Брегово се притеснява, че р. Тимок, която идва от Сърбия може да е замърсена от тежки метали от мини „Бор” в Сърбия, които не работят отдавна. Областният управител на Видин Албена Георгиев заяви, че опасност по отношение на питейната вода и замърсяването за населението няма.От Регионалната здравна инспекция във Видин ще вземат проби от водата, но според тях няма опасност от замърсяване. Въпреки това реката остава под наблюдение, защото е само на 30 см от дигите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.