Кралството започва да работи по планове за развитието на ядрената си енергетика

Саудитска Арабия ще разработи атомна бомба, ако нейният най-голям враг Иран го направи, заяви 32-годишният престолонаследник принц Мохамед бин Салман в излъчен днес откъс от телевизионно интервю, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон: САЩ, Израел и Саудитска Арабия "ще ни вкарат във война с Иран"

"Саудитска Арабия не иска да се сдобива с никаква атомна бомба, но без съмнение, ако Иран разработи атомна бомба, възможно най-скоро и ние ще последваме примера", каза принцът пред американския телевизионен канал Си Би Ес в интервю, което ще бъде излъчено в неделя.
Въвлечена в надпревара за влияние с Иран в целия Близък изток и отвъд него, Саудитска Арабия започва да работи по-активно по плановете си да развие ядреноенергиен капацитет в рамките на плана за реформи на принц Мохамед за намаляване на икономическата зависимост от петрола. САЩ, Южна Корея, Русия, Франция и Китай наддават с оферти за построяването на първите два саудитски ядрени реактора на стойност милиарди долари.

Йеменските хути изстреляха балистична ракета срещу Саудитска Арабия

Саудитска Арабия, която е водещият износител на петрол в света, е заявявала, че иска ядрена технология само за мирни цели, но не е уточнявала дали иска и да обогатява уран, за да произвежда ядрено гориво, процес, който може да бъде използван и за производство на ядрени оръжия.

Лондон продава 48 изтребителя на Саудитска Арабия

Във вторник саудитското правителство одобри национална политика за програмата си за ядрена енергетика, включително всички ядрени дейности да бъдат ограничени до употреба за мирни цели в границите, определени от международните договори.

Саудитска Арабия срещу Турция: Рияд спира турските сериали

Реакторите се нуждаят от уран, обогатен до около 5 процента, но същата технология, прилагана в този процес, може да бъде използвана и за обогатяване на тежкия метал до по-висок процент, на ниво, годно за създаване на оръжие. Това беше в основата на западните и регионалните безпокойства от ядрените дейности на Иран, който обогатява уран на своя територия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.