Това се случва малко преди градът да стане европейска културна столица

Най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха. Държавната опера в града е принудена да обикаля чужди сцени, малко преди Пловдив да стане европейска столица на културата.Концертната зала, която е най-голямата в Пловдив е в окаяно състояние. Капе и тече от всички страни на покрива,  а в кофи се събира водата, която се стича от тавана на залата. Мазилката пада,  къртят се дървените плоскости.

"Пълен абсурд": Защо най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха?

Концертната зала се руши от години. При всеки дъжд се наводнява. Влагата се просмуква и в електрическите табла. Заради опасност от инциденти, пожарната забрани тук да работят музиканти и да влиза публика.

Държавата дава 20 млн. лв. на Пловдив

„Няма нормални столове. Просто всичко е старо. Може да счупи дървото. Просто не е в състояние да се правят нормални концерти, да има нормална работа. Много жалко за един град, какъвто е Пловдив - столица на културата, която ще е следващата година”, разказа арт директорът на Пловдивската опера Лучано ди Мартино.

Започва "Капана Фест" в Пловдив

Мазилката от тавана се кърти. От влагата са подгизнали дървените конструкции на сцената и декорите, които всеки момент могат да рухнат. Трагична е ситуацията и в съблекалните. Сградата, която е собственост на Министерството на културата ще бъде ремонтирана с 12 милиона лева. Обществената поръчка вече е обявена на сайта на Министерството на културата.

Financial Times: Пловдив се възражда (ГАЛЕРИЯ)

„Може би 2020 бихме могли да имаме ремонтирана опера”, заяви председателят на Комисията по финанси в НС Менда Стоянова. Така концертната зала вероятно ще остане затворена, когато Пловдив ще е европейска столица на културата. А държавната опера ще продължи да обикаля чужди сцени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.