Великобритания и САЩ започнаха проверка срещу платформата

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг наруши мълчанието си за скандала с използването на личните данни на над 50 млн. потребители.

„Facebook направи грешки и има още какво да прави, за да подобри услугата си", каза Зукърбърг.

Той обеща на потребителите на мрежата да направи така, че те да могат по-добре да контролират как се използват личните им данни.

Как бурята с данните от Фейсбук и мръсните трикове разлюляха Зукърбърг?

Междувременно скандалът около Facebook се разраства. След Великобритания и САЩ започна проверка срещу платформата, през която вероятно е ползвана информация за 50 милиона потребители. Заради скандала, акциите на Facebook продължават да се сриват. Британският премиер Тереза Мей беше принудена да вземе отношение по темата в парламента.

„Правителството на Великобритания, доколкото ми е известно, няма договор с Кеймбридж Аналитика. Видяхме какъв е случая и обвиненията към тази компания са много сериозни. подкрепям действията на разследващите, защото хората трябва да занят как се използват личните им данни”, заяви Тереза Мей.

Постовете ни, реакциите и търсенията в социалната мрежа могат да са достатъчни за изграждането на наш профил, твърдят експерти. Точно това е идеята на приложението, заради което избухна скандалът около Facebook. Авторът на технологията, обаче, остава скептичен.

Как да разберете какво точно знае Facebook за вас

„Точността на тези данни е изключително преувеличена в практиката. В най-добрия случай имахме шест пъти по-голяма вероятност да направим погрешен профил за един човек, отколкото да бъде правилен”, каза той.

Междувременно, потребителите на Facebook вече са над 2 милиарда. Според експертите, именно използването на компютър и телефон може да даде много лична информация за нас – дори да нямаме профили в социалните мрежи.

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Участват ли социалните мрежи в политически игри?

„Google, Facebook, Viber и всички тези подобни знаят къде си, кога си, с кого говориш... знаят най-вероятно къде стоиш, защото ако 10 дни нощуваш на едно място – най-вероятно там живееш.Ако не искаш да не знаят къде си – не ползваш телефон. Точка. Няма друг начин”, заяви Светлин Наков от Софтуни.

И няколко съвета за предпазване на личните данни във Facebook. Единият е да проверим приложенията си, защото те често имат голям брой разрешения за достъп до информацията ни. Да използваме програма, която блокира реклами. Да проверим настройките си за поверителност във Facebook. А може и да свалим копие от цялата информация, която Facebook притежава за нас, за да видим  какво точно социалната мрежа знае. За това има специален бутон в "Настройки".

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.