Ще се обсъдят чувствителни теми като инфраструктурата и цените за роуминга

 В четвъртък в Брюксел започва двудневната среща на върха на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз. В дневния ред на обсъжданията им са търговията със САЩ, отношенията между Русия и Турция, Брекзит и Западните Балкани, отбелязва македонската електронна медия „Плюс Инфо“, цитирана от "Фокус".

Андрей Ковачев: В интерес на ЕС е да има напредък в Косово

„Лидерите ще обсъждат новата европейска стратегия за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, която бе представена в началото на февруари. Възможно е и обмен на мнения на спора за името между Македония и Гърция, твърдят европейски дипломати. Западните Балкани са приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. В Брюксел ще бъде обсъдена и предстоящата среща на върха в София.

Планът за по-ниски цени на роуминга в Западните Балкани ще е готов през май

Някои европейски държави се опасяват от това срещата в София да не се превърне в „среща на върха на разширяването" и поради тази причина се стремят фокусът да бъде поставен на други по-малко политически чувствителни теми, като инфраструктурните подобрения в региона или намаляването на цените за роуминг между ЕС и Балканите. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.