Тя ще се състои, поне на този етап, заяви премиерът

"Подготвяме се много, всички много очакват от нас", заяви премиерът Бойко Борисов по повод насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна.

"Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам", добави той, цитиран от БТА. Борисов е в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

Туск постави под въпрос варненската среща ЕС-Турция

"Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи "свобода", "демокрация", "правда", а всъщност гинат хора. Надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи", добави премиерът.

По думите му всички негови колеги в Европейската народна партия имат надеждата, че с диалог може да се постигне някакво съгласие. Борисов допълни, че председателят на гръцката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис го е помолил да говори на срещата за двамата задържани от Турция гръцки войници.

"Поставил съм си една-единствена цел, която е също много трудна за момента - продължаването на споразумението за мигрантите и изплащането на това, което поехме ангажимент към турската страна за 3.5 милиона мигранти там", уточни министър-председателят. "Без да се натоварваме с никакви очаквания, не виждам лошо да се проведе неколкочасова среща и да се кажат всички тези претенции не през медиите, а очи в очи с нашите съседи", добави той.

Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Борисов съобщи, че вече е изпратил послание до турския президент Реджеп Ердоган по повод гръцките войници и очаква на четири очи във Варна да разговарят по този въпрос. Премиерът заяви, че засега не се очертават пречки пред насрочената в София през май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани. 

Ако не се намерят поръчителите и извършителите, всички ще живеем в огромен страх и несигурност. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар за нападението във Великобритания срещу Сергей Скривал.

Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед, коментира той пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. От една страна е много плоско, видно, брутално, насочващо, добави той. 

В един момент някой казва, че това бил интересът на президента на Русия Владимир Путин да повиши избирателната активност. Не мисля, че имаше човек на света, който да се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Ако е вярно, че той може да повлияе на изборите в САЩ, за него би било детска игра да го направи за своите избори, допълни Борисов. 

Има обаче един много опасен факт, който изисква цялата разузнавателна общност и разследващите да се заемат в целия свят с това. Фактът, че имаш терористичен акт и хора в предсмъртно състояние, надали ще оживеят, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, терористична организация, ще каже разследването. Безспорен факт е, че трябва на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити, заяви премиерът. 

Това означава, че щом могат в ресторант във Великобритания да пуснат боен отровен газ пред стотици хора, могат да го пуснат и в Брюксел. Само преди две години тук имаше терористични актове. Ако е с боен газ, това е чудовищно престъпление. С оръжие, което всички сме отрекли и забранили, във Великобритания, а не в по-малка държава, с по-слаби служби. Това престъпление трябва да бъде в прожектора на цялата световна демократична общественост. Това може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, може да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали и стадиони, поясни министър-председателят. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.