Анкара изпълнява ангажиментите си, смята вицепремиерът

"Нямаме натиск на външната си граница, което значи, че Турция изпълнява ангажиментите си за бежанците. Считам, че и ЕС изпълнява ангажиментите си". Това заяви за "Здравей, България" вицепремиерът Екатерина Захариева дни преди срещата на върха на ЕС - Турция, която ще се проведе във Варна.

Туск постави под въпрос варненската среща ЕС-Турция

По нейно мнение споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците на всяка цена трябва да бъде запазено: "Всички си спомняме какво се случи 2015-а година. Всички си спомняме натиска по т. нар. „западнобалкански” маршрут".

Ердоган: Ако Турция отвори границите, Европа ще катастрофира

Преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до този момент Брюксел е изплатил на Анкара 850 милиона евро при обещани 6 милиарда за справяне с бежанската криза.

Захариева поясни, че парите се изплащат на южната ни съседка поетапно: "По моя информация са разплатени 1,5 милиарда, а останалите са договорирани, защото те се отпускат за конкретни проекти. Когато са готови проектите, тогава се изплащат парите". 

"Тонът е остър и от двете страни. Целта на тази среща е да се поставят очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път казва, че ЕС не изпълнява ангажиментите си по споразумението. ЕС и институциите казват, че го изпълняват и че всъщност така е направено споразумението", допълни тя.  

Ердоган: Европа не може да диктува решения на Турция (ВИДЕО)

Захариева коментира и скандала между Русия и Великобритания след атаката срещу бившия шпионин Сергей Скрипал. Преди дни тя написа в Twitter: „България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин”. 

„В този туит няма посочване на виновни. И ако някой от реагиралите от БСП депутати е „за” използването на химическо оръжие срещу мирни граждани, нека излезе и го каже. Защото това се казва в този туит”, поясни тя. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.