Той подчерта, че Анкара няма да изтегли армията си от Африн, докато не приключи с крайните цели на операция "Маслинова клонка"

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува резолюцията на Европейския парламент, с която се настоява за незабавно прекратяване на операцията „Маслинова клонка“ в Африн, съобщава БГНЕС.

Ердоган: До довечера Африн ще падне (ВИДЕО)

„Не се заблуждавайте, няма да се изтеглим от Африн, докато не приключим с крайните цели на операцията „Маслинова клонка“ и вие трябва да сте наясно с това. Европейският парламент не може да диктува нищо на Турция и думите му влизат през едното ни ухо, и излизат през другото. Как Европейският парламент ми е помогнал за издръжката на 3,5 милиона мои сирийски братя в Турция, че си позволява да ми поставя условия?“, заяви Ердоган по време на церемония по награждаване на гимназисти конкурс за поезия и композиране.

Ердоган за Сирия: Кога ли НАТО ще заеме нашата страна?

Той посочи, че терористите в Сирия са имали съвсем други сметки, когато е бил заповядан стартът на операцията в Африн, но не съобразили, че Аллах е предвидил друго. „И какво се оказа? Ние започнахме да прочистваме целия северен коридор на терористите с благословията на Всевишния. До момента сме неутрализирали 3 525 терористи и всичко вече е въпрос на време. Мисията ни е към края си и остава съвсем малко“, каза държавният глава. По-нататък в словото си той призова младите хора да не допускат страната им да бъде разкъсана, като не забравят, че през 20-ти век окончателно е загубена територия от 500 000 кв. км, вследствие на което Турция е „паднала“ до 780 000 кв. км.

Депутатите в турския парламент се сбиха заради операцията в Африн

„Някои щели да създават държава в нашия Югоизток. Други скочиха да правят паралелна държава, а през 90-те един избяга в Пенсилвания /Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат от 2016 г./ И защо не основа новата държава, защо избяга? Сега се е опрял на някого и оттам отправя послания по различните точки на света. Но ще се справим с него, ще го унищожим“, закани се Ердоган. Той подчерта, че Турция води война с терористите не само в Африн, но и в собствените си предели, и няма да допусне външна намеса.

Ердоган разрева дете: Щели да го покрият с турско знаме, ако загине в бой

Европейският парламент днес трябва да гласува проект за резолюция, която призовава за прекратяването на турската военна операция в сирийския Африн. В изготвеното от политическите групи в Европейския парламент се твърди, че операцията „Маслинова клонка“ добавя ново измерение на конфликта в Сирия и оказва негативен ефект върху усилията за мирно решаване.

Ердоган срещу САЩ: Не са яли османски шамар

Документът настоява за прекратяване на огъня в цяла Сирия, в това число и в Африн. Резолюцията на Европарламента е едно от най-недалновидните и необмислени решения на тази структура за последните години, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик. Според него тя доказва колко далеч е Европейският парламент от разбирането на реалностите и събитията в Сирия. Той подчерта, че Анкара е „удивена“ от позицията на ЕП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.