Статистиката е с данни от 2016 г. насам

Общо 41 501 български студенти са получили европейски стипендии за успех и за специални постижения от 2016 г. насам. Това обяви във вторник заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов.

Между младежите са били разпределени повече от 27 млн. лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Кампанията "25 причини да избереш България" подкрепя българските студенти

За изминалите четири академични семестъра 31 102 студенти са взели стипендии за успех. Парите били изплатени накуп за петте месеца от семестъра. Месечната стойност на стипендията била 150 лева.

Общо 4380 от класираните имали максимален успех (6,00) и едва 144 –минимален (4,00).

Най-много стипендианти изучават „Компютърни системи и технологии“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Архитектура“, „Ветеринарна медицина“ и „Начална училищна педагогика и чужд език“.

От 2016 г. досега са предоставени 24 095 стипендии за специални постижения на 9399 студенти. Размерът им е 300 лева, а всеки младеж може да получава до три такива наведнъж.

Общо 33 възпитаници на висшите училища в страната са взели максималния брой от 12 стипендии. Специалностите с най-голям брой класирани студенти са „Медицина“, „Право“, „Финанси“, „Медицинска сестра“ и „Компютърни системи и технологии“.

ИДЕЯ: Отнемат стипендията на учениците, ако се явят два пъти без униформа

В рамките на проекта беше направено и проучване сред студентите и преподавателите в университетите за удовлетвореността и мотивацията за получаване на европейски средства. 84,9% от младежите, получили стипендия за успех, посочват, че средствата ги мотивират да постигат по-добри резултати при обучението си. 87,5% от студентите със стипендия за специални постижения също потвърждават, че са още по-амбицирани да се включват в научни проекти извън академичните занятия. Почти половината от преподавателите са на мнение, че европейските стипендии за специални постижения стимулират достатъчно младежите.

Ръководителят на проект „Студентски стипендии – фаза 1“ Пламен Славов заяви, че след края му студентите от приоритетните направления в университетите ще продължат да получават стипендии за успех, като парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.