Според Турция причината е в изпускането на язовирите "Арда - Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград

Обилните дъждове и пълноводието на българските реки Тунджа, Арда и Марица потопиха Одрин, старинните мостове са затворени за пешеходци и автомобили, основни пътища също са под вода, предаде БГНЕС.

Трите големи язовира по каскадата „Арда” преливат от дни. Най-високо е нивото на водите в язовир „Ивайловград”, който се изпуска вече трети ден.

От вчера прелива и язовир „Кърджали”. Опасност за хора и населени места няма, уверяват институциите. Заради високите води в Арда без вода са останали две села в Хасковска област. Междувременно стана ясно, че след Великден правителството ще внесе промените в Закона за водите. С тях се предвижда язовирите, за които общините не могат да се грижат, да бъдат прехвърлени към специално създадена структура.

Нивата на кои реки са най-високи?

Обявена е опасност от още по-големи наводнения, а според турските власти причината е в изпускането на язовирите от каскада „Арда“ – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. От седмица продължава да действа код „червено“ за нивото на Тунджа, за последното денонощие водният приток е от 300 куб.м/сек. Дни наред старинните мостове Кануни, Фатих, Сарачхане и Янлъзгьоз, които осигуряват достъпа до два квартала с население над 10 000 души, са затворени за преминаване на пешеходци и коли, две села са откъснати от административния център. Под вода са паркинги, спортният комплекс, където се провеждат традиционните „мазни“ борби, също е наводнен.

Десетки хора в Бургаско се готвят за евакуация

Мостовете на Тунджа и Марица, които свързват квартал Караач с 5 000 жители с центъра на Одрин са затворени, а в района се намират социални съоръжения на публични администрации. Транспортът до квартала се осъществява през новопостроения мост, изграден неотдавна именно заради постоянните наводнения.

ВИСОКИ ВОДИ: До преливането на Дунав остава по-малко от метър

Според данни от измервателната станция водният приток в река Марица /а в нея на турска територия се влива Арда/ е 1 353 куб.м./сек., а в Тунджа – 307 куб.м./сек. Наводнени са производствени предприятия и земеделски площи край Тунджа. Управителят на една от измервателните станции в Одрин Несип Йозден заяви, че с повишено внимание ще се следи изпускането на язовирите по река Арда и че ще се осъществи връзка с българските институции.

ОПАСНО ВИСОКИ ВОДИ В ЦЯЛАТА СТРАНА: Язовири пред преливане (ОБЗОР)

Според него през следващите 15 дни се очаква спадане на нивото на водите, тъй като климатичните прогнози не предвиждат нови валежи. „Ако спадне пълноводието на Арда, то и нивото на Марица ще се понижи – прогнозният дебит в Арда беше 270 куб.м./сек., но поради снеготопенето и дъждовете притокът достигна 440 куб.м./сек. Ако се повиши още малко, ще се вдигне и в Одрин“, посочи Йозден. Той допълни, че язовирите в България са препълнени, преливниците им са отворени, а ВЕЦ-овете ударно произвеждат електроенергия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.