Кои са децата, родени от майка, но отгледани от държавата?

Те са ничии деца. Родени от майка, отгледани от държавата. Следва история за едно момче, което разбира навръх 18-тия си рожден, че от утре трябва да живее на улицата. Така твърди той.

Ще го наричаме Иван. През 2008-ма година, е настанен в дома за деца, лишени от родителски грижи – село Тотлебен. 10 години по-късно община Пордим гласува решение домът в Тотлебен да затвори врати на 1-ви януари 2018-та година. Условието при взимането на решението е домът да съществува докато не намерят нов за живеещите там все още шест момчета.

„За съжаление места няма, и децата са все още в дома”, обясни Димитрина Иванова, директор на ДДЛРГ „Младен Антонов”, село Тотлебен.

Димитрина Иванова е директор от 2003 г. По нейни думи държавата няма политика да търси работа и жилище за напусналите.

"Ничия земя": Любимец 12: Роден на улицата

На 19-ти март тази година Иван също трябва да напусне дома. По думите на директора социален работник се обажда навръх рождения му ден.

Иван е настанен в дома със съдебно решение, което изтича навръх рождения му ден.По закон срокът може да бъде удължен до завършване на училище. Това обаче не е направено тъй като домът е официално закрит.

На 26 март социални работници посещават дома в Тотлебен. По думите на директора на „Социално подпомагане” Плевен по време на срещата Иван единствено е бил запознат с всички опции за своето преместване.

Същото становище е издадено и от Дирекция „Социално подпомагане” – Никопол , от където е бащата на Иван.

Има баба и дядо и двама братя. По негови думи обаче никой не го иска при себе си. Според социалните другите опции за Иван са – настаняване при роднини по бащина линия, настаняване в център от семеен тип или общежитие към училището в учебните дни.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.