"Първият ми съвет към него е да не дава никакви обяснения", каза пред NOVA Людмил Рангелов

Арестът на задържания по искане на прокуратурата в Маями българин Желяз Андреев беше удължен с 24 часа. Той е обвинен в търговия със Сирия, в нарушение на ембаргото на Съединените щати през 2013 и 2014 г. Андреев е зад решетките с прокурорска мярка за 72 часа.

Удължиха ареста на българина, когото САЩ искат да затворят

Заради седемте сделки със сирийските авиолинии, за които е обвинен, Андреев може да бъде осъден във Флорида на максимална присъда от 25 г. затвор и глоба от 1 250 000 долара.

„Първият ми съвет като адвокат към Желяз Андреев е да не дава никакви обяснения, докато не му бъде представено искането със съдържание на какви основания искат екстрадицията му. Предстои първото дело, на което ще бъде решено дали лицето ще бъде постоянно задържано”, коментира пред NOVA адвокат Людмил Рангелов.

Ще бъде ли екстрадиран в САЩ българинът, работил в кол център?

„Мярката „задържане под стража” може до продължи до 60 дни. В този срок трябва да бъдат получени документите от САЩ, които дават основание на нашия съд да прецени дали има достатъчно данни да е извършил това престъпление и дали да даде разрешение за екстрадиция”, поясни още адвокатът.

ЗА РАБОТА В КОЛ ЦЕНТЪР: Арестуваха българин по американско искане

„Неговата работа е била да приема и предава информация и да изпраща имейли. Няма логика в това да е знаел каква точно работа извършва тази фирма и дали дейността е забранена от закона, или не. Малко вероятно изглежда той да го е правил със съзнанието, че върши противозаконна дейност. Нарушаването на ембарго може да се извършва само съзнателно. Няма как да го правиш, без да искаш, особено на позицията, на която е бил той”, коментира Рангелов.

САЩ искат екстрадирането на българин

На въпрос нарушават ли се правилата за екстрадиране на български граждани, той обясни, че доста често българският съд, въпреки че има това право, не изисква достатъчна допълнителна информация.

„Ако нашият съд е достатъчно автономен, той трябва да изисква такива неоспорими доказателства, каквито изисква от българската прокуратура, когато трябва да вземе решение дали да задържи дадено лице”, заяви Людмил Рангелов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.