Оливер Спасовски присъства на среща на вътрешните министри от Западните Балкани

Ако искаме сигурни Балкани, трябва да решим отворените проблеми. Република Македония и България показаха как могат да се преодолеят различията чрез диалог и без външна помощ. Това заяви в интервю за БГНЕС македонският вицепремиер и вътрешен министър Оливер Спасовски.

Той взе участие в срещата на вътрешните министри от Западните Балкани и Европейския съюз, чийто домакин е София. На форума бяха обсъдени борбата с организираната престъпност, корупцията и незаконната миграция.

„Всички държави от региона се сблъскват със сходни проблеми пред своята национална сигурност. Хубаво е, че всички те намират общи точки, които ги обединяват, а не се разединяват, както беше през изминалите години“, каза още министър Спасовски.

СЛЕД ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ: Правителството на Македония оцеля

Като пример даде мигранската криза, с която неговата страна се справи успешно през 2015 и 2016 г.

Той отбеляза, че България и ЕС са свидетели на това как могат да се решават проблеми, когато има политическа воля за това.

Според Спасовски постигнатото от България и Македония като договор, диалог и разговор е свидетелство, че между двете страни има отлични отношения, които трябва да се развиват през следващите години.

„Това е от полза и на Скопие, и на София“, подчерта македонският вътрешен министър.

На въпрос дали очаква Македония да получи скоро дата за започване на преговори с ЕС Спасовски даде положителен отговор.

„Да, очакваме го. Работим много и гражданите на Република Македония го заслужават, защото осъществихме необходимите реформи. Очаквам, че ЕС ще оцени тези усилия и това, което е направено през целия период за приближаването към ЕС“, каза той.

Спасовски отбеляза специално ролята на България и подкрепата, която тя оказва за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.