Проверен е кабинетът на арестуваната с подкуп кметица

Разследващи влязоха в сградата на общината в столичния квартал "Младост" веднага след ареста на кметицата. Десислава Иванчева беше задържана с подкуп от 70 000 евро в центъра на София във вторник. Тя поискала общо 250 000 евро, за да издаде разрешително за строеж. А намерените у нея пари били само първата вноска.

КАДРИ ОТ НАМИРАНЕТО НА ПОДКУПА У КМЕТИЦАТА НА "МЛАДОСТ" (СНИМКИ)

Веднага след задържането на кметицата, разследващи започнаха проверка в сградата на Община Младост. Претърсили и кабинета на Иванчева.

СНИМКИ ОТ АРЕСТА НА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА ВИЖТЕ ТУК

Пиарът на районното кметство Петър Кърджилов написа във Facebook, че полицията не позволява на служителите да напускат сградата, нито на граждани да влизат вътре.

ПОКАЗЕН АРЕСТ: Сложиха белезници на кметицата на "Младост" в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малко по-късно пред камерите Кърджилов заяви: „Това е активно мероприятие, нарочно нагласено и поръчано, тъй като г-жа Иванчева и нейният екип засягат интересите на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Подхвърлен е този сак с пари и се цели тя да бъде елиминирана като кмет на район Младост и от политическия живот като цяло”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък обясни, че тя не е шеф на районните кметове.

"Те се избират мажоритарно от гражданите и само гражданите са техни шефове", каза Фандъкова.

Георги Кадиев, чиято партия "Нормална държава" в началото подкрепи Иванчева, излезе с позиция във Facebook. 

 

Коя е Десислава Иванчева? 

* През 2000 г. стартира бизнес с посредническа дейност, а след това си купува два автобуса. Има евролиценз и е член на Европейската асоциация по транспорт. Част от клиентите й през годините са футболният отбор "Милан", ЦСКА и националният отбор по борба.

* Представител е на световна марка за професионална козметика за коса. Има магазин и склад, от който зарежда фризьорски салони.

* Иванчева поема кметския пост през 2016-а година, като спечели предсрочни избори срещу кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.

* Иванчева беше водач на протестите срещу застрояването на зелените площи в "Младост". 

* Бори се за кметския стол като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Подкрепена е от партията на Георги Кадиев "Нормална държава", която по-късно свали доверието си от кметицата. 

* В последните седмици Иванчева и екипът й внесоха в президентството искане президентът да наложи частично вето на закона за устройство и застрояване на столичната община в частта на член 28, който отварял вратичка за застрояване на зелените площи. Главният архитект Здравко Здравков отрече да има такава възможност.

* С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.