На мечетата им предстои ново пътуване

Преди седмица три бебета мечета бяха открити от случайни минувачи край язовир Доспат. Малките били край пътя, без следа от майка им. Фондация „4 лапи“ пое грижите за мечетата. Те бяха настанени в парка за танцуващи мечки край Белица. Какво се случва с тях и каква ще е съдбата им?

„Мечетата видимо са добре. Съответно ние не ги наблюдаваме нон стоп, защото при тях присъствието на човек трябва да е намалено до минимум. Това, което наблюдаваме е, че вече се поотърсиха от първоначалния си стрес. Сега са по-подвижни, даже проявяват и характер вече. Хубавото е, че все още като видят човек се плашат”, обяснява Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.

Спасиха три мечета край язовир "Доспат" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мечетата са на около 3 месеца и за тях се полагат специални грижи. Те са настанени в изолирана стая,до която достъпът е ограничен. Гледачите ги хранят с биберон. На мечетата отново им предстои пътуване. По всяка вероятност до специализиран парк за мечета – сираци в Гърция.

„Те имат програма за реадаптация на мечета – сираци, по която вече няколко мечета по тяхната програма се реадаптират и имат доста добра успеваемост, идеята е да се отведат там, там ще останат за около една година под наблюдението на нашите колеги гърците и те съответно ще кажат след около 1 година, дали тези мечета ще могат, годни са за реадаптация или не са годни, но и при двата случая мечетата ще бъдат върнати в България”, казва Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.

Вариант мечетата да бъдат върнати на майка им в дива среда няма, тъй като тя не е открита, а и едва ли би ги припознала отново.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.