Възстановки на събитията от 1876 г. се организират в Панагюрища, Копривщица и Клисура

България отбелязва тържествено 142 години от Априлското въстание. Кулминацията на тържествата беше тази вечер в центъра на Панагюрище с пищна заря.

142 години от Априлското въстание

Панагюрище е един от градовете, дали най-много жертви във въстанието от 1876 г. Хиляди хора изпълниха тази вечер площад "20 април".

Почетния военен караул посрещна председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя нарече героите на Априлското въстание титани, които ни  служат за пример и упование.

В градовете Копривщица, Клисура и Панагюрище имаше възстановка на събитията от 1876 г. Най-мащабна бе в Клисура. В нея участваха повече от 100 души от различни патриотични клубове от цялата страна.

Клисура въстава втора, но изгаря първа в Априлското въстание. Градът на Боримечката извоюва свободата си само за шест дни, припомня Николай Николов. Учителят по информационни технологии  днес повежда въстанието.

Подвигът на една българка в Клисура и до днес разтърсва. Цана Козинарова остава сама с четирите си деца, едното от които пеленаче на 40 дни, докато мъжът й брани Клисура на един от хълмовете.

За да участва в най-старата възстановка Иван Вълевски е пропътувал 300 километра от Търговище до Клисура. В ролята е на башибозук. Най-малкият участник във възстановката е 3-годишната Мария от Стара Загора.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.