Кап. Антоанета Чавдарска за предизвикателствата в професията

Наричат ги небесните супержени на България. Те са жените – пилоти.

Антоанета Чавдарска е капитан от Военновъздушните сили. Тя е първата жена, станала пилот на хеликоптер след 1989 г. Тя е и човекът, който обучава новобранците в небето.

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

През 2005 г. започва да служи в отряда на авиобаза „Крумово”. Спомените й във въздуха са от дете, баща й е бивш военен - подполковник в авиобаза „Враждебна”.

„Просто един ден баща ми донесе една заповед, с която се обявяваше конкурс за военното училище, и аз реших да кандидатствам. От много години не бяха приемали жени за пилоти и тази година , в която реших аз да кандидатствам, обявиха и места за жени”, разказва кап. Чавдарска.

В курса, освен нея има още една жена, която впоследствие се отказва от професията.

Тържествен парад за Деня на храбростта и празника на Българската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Понякога подхождат с недоверие към жените, които изпълняват тази мъжка професия. Винаги ще има един процент от хора, които няма да ни приемат като равни”, заявява кап. Чавдарска. „Работата е такава, че постоянно трябва да се доказваш на другите, на себе си”.

И тя доказва, че във въздуха всички са равни. Пилотирала е вертолет Ми 17, „Кугър” и Бел 206. Днес Бел 206 е нейната машина в 24-та авиационна база.

„Като се научиш, не се управлява трудно”, заявява кап. Чавдарска.

Макар да изглежда като детска играчка сред останалите големи хеликоптери,  Белa, както Антонанета се обръща към нея, е труда за управление. Машината няма автопилот и всяко докосване на лоста за управление може да отклони посоката на летене. Използва се за наблюдение, разузнаване, медицинска евакуация.

„До момента имам приблизително 300 летателни часа”.  

Скоро капитан Чавдарска ще обучава новобрацните на пистата.

За супержената въздухът е нейната територия, а армията, в която служи, живият организъм, чрез който всички дишат заедно и за България.

Румен Радев: България е стожер на мира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Говори командирът на военния парад (ВИДЕО)

Близо 16% са жените в армията. Това обясни в ефира на NOVA полковник Невяна Митева – председател на Сдружението на жените в българската армия. „Това е много добър процент”

Какво още каза полк. Митева - вижте във видеото

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА 6 МАЙ ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.