Обвиняемите, 11 мъже и три жени, са задържани във вторник сутринта

Гръцкото звено за борба с тероризма арестува 14 души - 13 граждани на страната и един чужденец, заподозрени във финансиране на терористична организация и пране на пари, съобщава електронното издание Kathimerini, цитирано от "Фоку". Обвиняемите, 11 мъже и три жени, са задържани във вторник сутринта по силата на заповеди за арест, издадени от разследващ магистрат.

МВР: Международен удар прекрати потока на терористична пропаганда

Разследването срещу тях е започнало на 28 октомври миналата година след арестуването на 29-годишния Константинос Г. , който в периода между март и май 2017 г. изпрати писмо-бомба до бившия гръцки премиер Лукас Пападимос и до други 10 европейски официални лица. Установено е, че 14-те лица са депозирали пари в банкова сметка, използвана от Константинос Г., за да източва пари. Според източници, заподозрените са роднини на затворници и вероятно не са били наясно, че внасят пари в сметката, която арестуваният е използвал.

В Гърция осъдиха боец на групировката ИДИЛ

След като банковата тайна е отменена като част от разследването, е разкрито, че заподозрените превеждат суми в диапазона между 100 и 600 евро по сметката. Константинос Г. е използвал фалшиво име за сметката, по която е получавал пари в замяна на услуги, които е трябвало да предостави на затворници. Според полицейски източник затворниците, на които е трябвало да бъдат предоставяни услуги, са съдени за тероризъм. Широкият списък на предлаганите услуги включва предоставяне на мобилни телефони срещу такса от 300 евро и помощ за смяна на затворническите килии, таксувана на цена от 600 евро. Ако бъдат осъдени, 14-те заподозрени биха могли да бъдат лишени от свобода за срок до 10 г. 

70-годишен мъж може да получи доживотна присъда за тероризъм

Австрийският канцлер: Имиграцията без граници е в основата на много проблеми

Задържаха бежанец в Германия, разкрил в интернет, че е убил жена си

Карлос Чакала получи още една доживотна присъда

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.