Канцлерът призова Европа да направи повече, за да спре войната в Сирия

Германският канцлер Ангела Меркел изрази днес безпокойство от ситуацията в Украйна, където "всяка нощ има нарушения на прекратяването на огъня и всеки ден загиват хора". Тя заяви това на церемонията, на която получи отличие, наричано "католическата Нобелова награда за мир", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Борисов: Тази криза в Косово ние трябва да я прекратим (ВИДЕО)

"Украйна ни тревожи и в рамката на нормандския формат (Германия, Франция, Русия и Украйна) се опитваме да постигнем спазване на Минските споразумения", каза Меркел на церемония в Асизи, Централна Италия, на която бе удостоена с наградата "Светилник на мира на Свети Франциск". Тя увери украинците, че "не са сами".

"Тези, които мислеха, че краят на Студената война ще донесе мир в Европа, сгрешиха", констатира тя, цитирана от Ройтерс.

Меркел определи като неправилно излизането на САЩ от договора с Иран

Германският канцлер спомена и напрежението между Израел и Иран в Сирия, съобщи Франс прес. Ситуацията се изостри след излизането на Съединените щати от споразумението за иранската ядрена програма, каза Меркел и определи сигурността на Израел като национален интерес на Германия.

Германският канцлер призова Европа да направи повече, за да спре сирийската война, предаде Ройтерс.

Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко

Сирия е "една от най-големите хуманитарни трагедии на нашето време", подчерта Меркел. Тя допълни, че войната там "се е превърнала в конфликт на регионални интереси, на религии".
Дъщеря на протестантски пастор, Меркел бе удостоена с "католическия Нобел" "за своята работа за помирение, благоприятстваща съвместното мирно съществуване между народите", заявиха францисканските монаси от Асизи, цитирани от Франс прес. 

Както обясни говорителят на базиликата на Свети Франциск отец Енцо Фортунато, Меркел е наградена за усилията й оказване на помощ и приемане на бежанци. "В най-болезнения и най-тежък период от библейския изход на сирийци от земите им канцлерът на Германия отвори границите, като прояви смелост и решимост, и не се уплаши да тръгне срещу общественото мнение", каза свещеникът, цитиран от ТАСС. 

Меркел: Европа ще направи всичко, за да задържи Иран в ядреното споразумение

Самата Меркел определи "светилника на мира" като вдъхновение и обеща да го държи на бюрото си, предаде Ройтерс.

Германският канцлер запали свещ на гроба на Свети Франциск. Меркел ще се срещне с 300 младежи от 37 страни, включително бежанци от Сирия и техни връстници, преминали през бежански лагери в Либия.

Меркел: ЕС се нуждае от обща външна политика

Наградата "Светилникът на мира" е слабо позната на широката общественост. Тя е връчена за първи път през 1981 г. на полския дисидент Лех Валенса. Нейни носители през годините са папа Йоан-Павел Втори и Майка Тереза (1986 г.), Ясер Арафат (1990 г.), Михаил Горбачов (2008 г.), Шимон Перес (2013 г.), Махмуд Абас (2014 г.), папа Франциск (2015 г.) и Хуан Мануел Сантос (2016 г.), припомня Франс прес.

Колумбийският президент, който бе почетен гост на днешната церемония, осъди всички, които изпитват "носталгия по войната". Правителството на Сантос се опитва да приложи мирното споразумение с основната партизанска групировка в страната - Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), и да сключи аналогичен договор с втората по численост бунтовническа фракция в страната - Армията за национално освобождение (АНО), отбелязва Франс прес. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.