Историята на Нарек, който се чувства българин, но е вкаран в Центъра за задържане на нелегални имигранти

„Аз не съм престъпник, не съм мигрант, изхвърлих документите си на границата, за да скрия своята самоличност”, тези думи са на Нарек, момчето без документи. Майка му го довела в България, когато бил на шест месеца. Опитите им да получат документи останали без успех през годините. Нещо повече, вкаран е в Центъра за задържане на нелегални имигранти в Бусманци. Днес той е навън и разказът му продължава за казарма в Армения, конфликта в Нагорни-Карабах и много други неща.

„Късият разказ" на Мария Йотова е история на 23 години.

Ще успее ли Нарек Оганисян да узакони пребиваването си в България?

Майка му разказва, че идват 1995-та година, защото бащата на Нарек ги тормози. Тя казва, че той няма никакъв документ, защото трябвало да се открие бащата, който да даде съгласието си и да се извади арменски документ. Това не е било по силите на майка му.

След 18-годишната му възраст това отново е невъзможно. Всеки арменски гражданин трябва да служи в казармата, след като навърши пълнолетие. Тогава си взима арменската военна книжка и се издава документ.

Живот на призрак: Историята на момче, което по документи не съществува

Младежът разказва, че в Бусманци режимът е абсолютно затворнически.

„Имаше и добри хора, но имаше и лоши хора. Имаше от затвора, от Афганистан, Пакистан, кюрди, иранци, африканци, от Мали. Но според мен моето място не е при тези хора, защото моето съзнание е чисто българско”, казва той.

Нарек разказва, че някои от хората в Бусманци получили документи и излезли оттам.

Вижте цялата история на Нарек във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.