Той направи това без кислород и шерпи

Българският алпинист Атанас Скатов покори без кислород и шерпи шестия по височина връх на планетата Чо Ойю (8188 метра). Изкачването е продължило 13 часа.

Алпинистът Атанас Скатов атакува поредния си осемхилядник

Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.

ОТНОВО У ДОМА: Алпинистът Атанас Скатов вече на родна земя

Това бе първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата.

ПОХОД КЪМ ВЪРХОВЕТЕ: Алпинистът веган изкачи и връх Денали в Аляска

“Много съм изморен, не съм спал две нощи, не съм ял и пил вода, откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм, но се радвам, че успях! Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Атанас по сателитния си телефон.

По план, след кратка почивка, следващ връх за сезона е Еверест, който той възнамерява да изкачи за трети път, но сега без кислород и шерп.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.