Прокуратурата срещу главния архитект на София заради отказа му да се строи небостъргач

„За двете години, откакто съм главен архитект, положих доста усилия да постигнем тази прозрачност в управлението и да започнем да предоставяме все повече електронни услуги на гражданите. Вярно е, че прокуратурата повдигна обвинения след двете административни глоби, които ми бяха наложени – едната за 1000 лв. и другата за 13 000 лв.” Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният архитект на София Здравко Здравков.

Той обаче поясни, че колегите му от Общинския съвет в знак на солидарност са събрали парите за глобата.

НЕБОСТЪРГАЧИ ЩЕ ИМА: Колко високи сгради ще изникнат в София?

„Все още има неизпълнение на съдебното решение, което ме задължава да издам един административен акт и да направя поредица от закононарушения”, добави Здравко Здравков. 

Припомняме, че съдът глоби главния архитект на София Здравко Здравков заради небостъргач - и то втори път. Той трябва да плати глоба от 13 000 лева на Върховния административен съд заради отказа си да задвижи процедура за строежа на 44-етажна сграда в квартал "Стрелбище".

Той разказа още, че по предложение на председателят на Общинския съвет, са започнали разговори със собствениците на кварталната градинка, за да се намери изход от създалата се ситуация.

Упражнявала ли е натиск кметицата на "Младост"?

Относно задържането с подкуп на кмета на район „Младост Десислава Иванчева преди месец, той коментира: „Когато има такива порочни практики, смятам, че те трябва да бъдат преустановени”.

На въпрос „Колко още може да се строи в София?”, той отговори: „София има огромен потенциал вътре в самата столица. Терените около индустриалните зони дават възможност да се направят интелигентно нови градоустройства”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.