"Законът, който беше приет в парламента, даде ясни регламенти докъде може да се изгражда високото строителство", заяви главният архитект на столицата

Ще се застрояват ли градинки в междублокови пространства и ще се регулира ли височината на новите сгради в София, така че да не закриват гледката? 

ПРОТЕСТ В "МЛАДОСТ": Ще се появи ли сграда в градинка?

„Законът, който беше приет в парламента, даде ясни регламенти докъде може да се изгражда високото строителство в София. Нашата основна задача беше да дефинираме ясно къде могат да бъдат разположени, за да не се пръскат из целия град. Създадохме ясни правила”, заяви в „Здравей, България” главният архитект на София Здравко Здравков.

СРЕЩУ СТРОЕЖА НА НЕБОСТЪРГАЧ: Недоволство в столичния кв. "Младост"

„Прие се едно ограничение от височина до 75 метра в града (21-25 етажа), над Околовръстния път – 50 метра, а в централната градска част – до 50 метра. Това са зоните, които досега нямаха ограничение във височината”, поясни той.

НЕБОСТЪРГАЧИ В СОФИЯ: Ще се скрие ли гледката към Витоша?

„В „Младост” има ограничение като жилищен комплекс максималната кота да е 26 метра за жилищни сгради. По продължението на бул. „Александър Малинов”, където е смесена и многофункционална зона, би могло да се направи и по-високо застрояване”, обясни главният архитект.

Ще плати ли главният архитект на София 13 000 лв. глоба?

Относно проблема с паркирането около жилищните сгради в столицата, Здравко Здравков обясни, че изискванията за сградите по сегашното законодателство е всеки един апартамент да има паркомясто. Проблем е обаче, че в много от случаите едно домакинство има повече от един автомобил.

Колко ще са високи вече новите сгради в София?

„Ако продължаваме с тези нива да мобилизираме нашето общество, ще продължаваме да се чудим къде да ги сложим. Ние осигуряваме за автомобилите си по-голям комфорт, отколкото за самите себе си. Докато не променим начина на мислене, няма как да променим града си”, на мнение е Здравков.

Протест срещу планове за 43-етажен небостъргач в София (ВИДЕО)

Той нарече спекулации слуховете, че ще бъдат застроявани градинките в жилищните комплекси.  

„Защитихме разстоянията между блоковете, защото при създаването на комплексите са имали едни изисквания за разстояние между отделните сгради. В момента, в който комплексът се преструктурира, започва една спекулация, че тези нови парцели трябва да бъдат приравнени при нормите, които са свързани с друг тип застрояване”, обясни главният архитект.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.