Оказва се, че въпросът е много спорен

Да дават или да не дават на пациентите декларации за личните им данни. Такива са дилемите на фармацевти и лаборанти,  след като Европа изисква всички институции и фирми да имат съгласие черно на бяло. Медицинските работници искат да спазят закона, но части от европейския регламент не са им ясни. Липсвали им и достатъчно инструкции. В областта на здравеопазването имало и друго: в някои случаи нашите правила били различни от европейските. От комисията за защита на личните данни обясняват, че отговорността да се спазят изискванията е на самата организация.

ФБР с предупреждение за хакнати стотици хиляди рутери

Фармацевти в противоречие - да изискват или не декларации за личните данни когато продават лекарства. В европейските изисквания пише, че не трябва. Оказало се спорно.

„От друга страна, ние работим с чувствителни данни - за болни хора, деца, диагнози, не е много ясно написано в регламента. Каквото и да направиш - все си в грешка! Ние работим с три консултантски фирми. И трите твърдяха, че трябва  да се попълват, а самата комисия, че не трябва ?! Кой да слушам”, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, Николай Костов.

ЖЕЛЯЗНА ЗАЩИТА ИЛИ ХАОС: Как ще ни засегнат новите правила за личните данни?

Освен това, общите правила не решавали конкретни случаи. Например, когато с рецептурна книжка друг ти купува лекарствата.

„Ние съхраняваме лични данни, обаче понякога се налага да допълним - не идва този, на когото е рецептата, идва друг - ние надхвърляме изискванията на закона и затова събирахме тези декларации”.

Според Комисията за защита на личните данни, когато събирането на информация е за да се спази закон, например за здравето, не само не трябва допълнително съгласие от човека, но и нямат право да му го искат.

Влизат в сила новите правила за личните данни

В лабораторията на Тодор Захариев променили софтуера, за да спазят европравилата. Променяли декларацията три пъти.

„Описали сме я накратко на А4, пълната версия 10 страници, разлепя се на места, където да се прочетат от пациентите”, каза съсобственикът на верига медицински лаборатории, Тодор Захариев.

За просветление на противоречията медиците разчитат и на промените в Закона за личните данни, по които се работи в момента. Глобите за търговците, които нарушават правилата, са до  4% от годишния им оборот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.