На 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския Балкан

1300 са вече поклонниците на революционера Христо Ботев, които трети ден вървят по неговите стъпки от Козлодуйския бряг до връх Околчица – общо 120 километра.  

Родолюбците следват пътя на Ботевата чета и на 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския Балкан.

Екип на NOVA посрещна съвременните ботеви четници край село Добролево. Изминали са едва една трета от пътя на революционера, но умората е последното, за което мислят.

„Настроението, целият вайб е изключително силен и това се вижда по погледите на хората”, заявява Теодор Пенев, СОУ „Васил Левски”- Стара Загора. 

Затова от град на град, от село на село, многобройната чета припомня героизма на Ботев и съратниците му. Навсякъде ги посрещат като истинските герои от 1876 година. Четата, дошла да покаже на поробения български народ пътя към свободата. За последователите на Ботев това е най-ценният урок по история.

„Всеки, който е стъпил веднъж тук на този поход, съм сигурна, че настръхва от вълнение”, коментира Даниела Гунчева, СОУ „Васил Левски”, Крумовград.

ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВ: Походът от Козлодуй до Околчица стигна до с. Косталево (ВИДЕО)

В село Борован е построен лагер, където дружината ще пренощува. Заредена с емоциите от деня, старши сержант Даниела Кочовска от Великотърновския военен университет трябва да подреди своята палатка.

„Сутрин се става, подреждат се палатките, всичко се прави, както трябва. Спазва се военен режим”, обяснява ст. сержант Даниела Кочовска, НВУ „Васил Левски”-В.Търново.

И този режим се спазва. Не толкова по задължение, а като уважение и почит към хората, дали живота си за нашата свобода.

„Свободата е нещо много важно. Трябва да я ценим. Трябва и да възпитаваме децата на родолюбие”, заявява Мария Йолова, СОУ „Христо Ботев”-Враца.

„Имаше години, когато идваха за купона. Сега вече всички идват и са настроени на тази патриотична вълна”, коментира Евгени Филипов, ръководител на похода.

Кулминацията на тази патриотична вълна е на 2 юни. Високо във Врачанския Балкан, запомнил ехото на пушките, виковете на воеводите, но и гибелта на Христо Ботев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.