Оставен е от нарастващия брой посетители

В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5 тона боклуци, оставени от нарастващия брой посетители, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на местното държавно издание "Глоубъл таймс". 

Ентусиасти от цял свят, стичащи се към най-високия връх на планетата на границата между Непал и Тибет - автономен регион в Китай, всяка година оставят след себе си тонове боклук.

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Единствената българка, стъпила на Еверест

Екип от 30 души е почистил 5,2 тона домакински отпадъци, 2,3 тона човешки екскременти и един тон негодно специализирано оборудване. Според участниците в почистването задачата е почти толкова тежка, колкото и изкачването на самия връх. 

През миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 - от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни. 

В резултат на глобалното затопляне топящите се ледове разкриват огромно количество боклуци, оставяни десетилетия наред от катерачите. Китай, Непал и Индия полагат сериозни усилия за почистване на въздуха, водата и почвата в района. Преди няколко години непалските и тибетските власти въведоха определени изисквания към алпинистите за събиране на боклук и глоби за неспазването им. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.