Това обяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом

Европейският съюз оспорва решението на САЩ да въведат мита върху металите, внасяни от страните от съюза в рамките на Световната търговска организация. Това заяви в Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом, ицитирана от ТАСС и БГНЕС. 

„ЕС от днес оспорва митата на САЩ в рамките на Световната търговска организация“, каза Сесилия Малстрьом.

Според нея решението на САЩ съществено ще навреди на европейската металургична индустрия.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА: Канада налага наказателни мита върху стоки от САЩ

„Мотивите свързани с вътрешната сигурност, които използват САЩ, са чист протекционизъм. ЕС не може да бъде заплаха за сигурността на САЩ“, отбеляза тя.

Еврокомисарят подчерта, че решението на САЩ ще отслаби трансатлантическото сътрудничество.

„Това решение ще отслаби трансатлантическите отношения и световния пазар“, отбеляза тя, добавяйки, че заради американските мита Брюксел и Вашингтон няма да си сътрудничат, по-конкретно, в енергетиката. Нещо повече, Малстрьом заяви, че ЕС повече не вижда възможност за продължаване на преговорите със САЩ за свободната търговия.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА: САЩ с мита за ЕС, очакват се контрамерки

„Ние повече не възнамеряваме да влизаме в преговори“, каза още Сесилия Малстрьом.

Еврокомисарят призова всички страни, които са пострадали от американските мита да последват примера на ЕС и да оспорят това решение в Световната търговска организация.

„Призовавам всички държави, които са пострадали от американските мита, да вземат мерки в Световната търговска организация“, заяви Малстрьом.

Като следваща стъпка се планират мита върху американски стоки. Първи в списъка са портокалов сок, уиски, джинси и дори мотоциклетите "Харли Дейвидсън". Но докато европейците все още обмислят, поради различните интереси на големите страни като Германия и Франция, други засегнати от американските мита, вече обявиха контрамерки. Канада налага мита върху американски стоки за близо 13 милиарда долара. Това развитие засилва опасенията от търговска война.

Американският министър на търговията Уилбур Рос заяви, че американската администрация въвежда от 1 юни мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико в размер 25% за стоманата и 10% за алуминия. Той припомни, че САЩ са обявили своето намерение за това още на 23 март.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.