Опозицията влезе в атака

Яростен опозиционен фронт на БСП срещу министър-председателя в Народното събрание. Бойко Борисов участва в парламентарния контрол по една от най-конфликтните в последно време теми - Русия. 

След като рекордно дълго отсъства от парламентарен контрол, днес премиерът постави и друг рекорд - по най-кратко участие в него. 

При други обстоятелства присъствието на един министър-председател в Народното събрание не би било новина. Факт е обаче, че Борисов не се е явявал от 11 месеца.

Какво се разбраха Борисов и Путин?

Според ГЕРБ обаче за това си има обяснение. И то не е, че Борисов бойкотира парламента. А че опозицията не го кани достатъчно активно, за да отговаря на въпросите й.

Така или иначе от БСП не пропуснаха шанса да го атакуват по всички фронтове - от Русия, през Европейското председателство, до предстоящия европейски бюджет и българския процент от него. 

"Уважаеми г-н премиер Борисов, добре дошли. Не сте идвали в парламента от 7 юли 2017-а година -11 месеца. Смея да твърдя, че такова чудо няма по света. Почти година премиерът не е идвал в парламента, за да отчете работата на правителството", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Заради това посрещане, едва дошъл в Народното събрание, Бойко Борисов вече искаше да си ходи. Заради парламентарните правила обаче беше длъжен да чуе още.

СРЕЩАТА В МОСКВА: Какво се разбраха Борисов и Путин?

"Според вас почти всяка среща в България по време на председателството беше историческа. Историята ще каже кое е историческото. Има няколко варианта. Историята да реши, че е историческа разходката на г-н Макрон, г-жа Мей, г-н Борисов по Mоста на влюбените. И на г-жа Меркел над НДК. Вторият вариант е историята да напише, че по време на европредседателството българският парламент и българското правителство са пропилели шанса си и българския национален интерес", допълни Нинова. 

Един от пропуснатите шансове според БСП е България да се пребори за повече европари догодина и в следващия програмен период. Друг - че председателството ни носи много снимки за албумите, но никакви практически ползи. И макар социалистите да влязоха на нож, от ГЕРБ отговориха мирно.
 
"Г-жо Нинова, ние водим дебата политически не тук, а го водим в Европа и отстояваме националните интереси на България на европейските форуми", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

БСП обаче преброи още пропуснати ползи. Този път не на Запад, а на Изток. С клеймо от 2012-а година. Когато проектът за АЕЦ "Белене" беше заклеймен и замразен от кабинета "Борисов 1".

"Моят въпрос към вас е какво се промени през всичките тези години и как го обяснихте на г-н Путин. Какво си говорихте с Путин за газа", попита Антон Кутев от БСП. 

Вече насъбрал по адрес и на Корнелия Нинова, и на Антон Кутев обаче, премиерът поряза депутатския интерес.

"По този начин, с този акцент и тон, който ми зададохте въпроса, ще бъда кратък. Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво е трасирано, и то не беше трасирано нищо. Благодаря ви", отвърна Борисов. 

БСП пое топката. И върна.

"Вашата закачка с президента Радев не е във ваша полза. Той има по-висок рейтинг и вие очевидно не можете да свикнете с това", каза Кутев. 

Борисов не се даде.

"ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП. А Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента!
Престрелката се върна на руско поле",
контрира той.

И престрелката се върна на руско поле. 

"Нито едно от съобщенията на Mинистерския съвет, които сте пуснали,  не отговаря на това, което казва Путин. Изобщо, г-н Борисов, вие просто не се разбирате с тия хора", каза на свой ред Кутев.

Тук вече Борисов се докачи. 

"Срещата с мене беше 3 часа с президента Путин. Със заклет преводач от руска страна! Толкова да не съм разбрал какво е казал. От едната страна нашите партньори пишат, че съм васал на Путин, от другата вие - че не се разбирам с него. Като дойде сега в България тая година, ще го помоля да седне с вас на руски да ви обясни той какво мисли", отговори той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.