Събитието получи подкрепа от фасадата на една от бизнес-сградите в София

Броени часове остават до провеждането на "София прайд". Парадът на хората с различна сексуална ориентация се провежда за 11-а поредна година. 

"При нас прайдът е празник за целия град. Над 450 000 души се включиха в събитията. И това е в град с население от 700 000", коментира Ларс Хенриксен, организатор на прайда в Дания.

"За" и "против" гей парада в София: На кого и защо пречи?

Организаторите на София прайд се надяват на подкрепата на политиците.  

"Не идват, въпреки че ги каним всяка година. Рядко нашите покани изобщо получават отговор", коментира Лилия Драгоева, координатор на събитието. 

Отговорила им лидерът на БСП Корнелия Нинова - благодари за поканата и казва, че уважава различията, но смята, че в  конкретния случай – те са достатъчно защитени от конституцията. 

"СОФИЯ ПРАЙД": Шествия "за" и "против" равни права на хората с различна сексуалност

„Против съм еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца”, пише още Нинова като лично мнение. 

Поканата отклонили и вицепремиерът Екатерина Захариева, евродепутите Ева Майдел и Андрей Ковачев, с аргумента, че имали други планирани ангажименти. Останалите покани останали без отговор. 

По всичко личи, че политици на София Прайд няма да има. В същото време движението получи подкрепа от фасадата на една от бизнес сградите в столицата. 

Идеята е на основателя на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. 

Какво показва челният опит на Дания – една от първите страни, в които се провежда гей парад и в която гей браковете са позволени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.