Как да постъпим, когато при ремонт вкъщи се натъкнем на опасното вещество?

Мъж попадна на разрушена ограда с азбест. Веществото е канцерогенно. Още от 2005 година производството му е забранено, а използването му в строителството - още по-отдавна.

Столичната община реагира, след като холандецът Томи изпрати сигнал до NOVA. От две години той живее в София и предпочита да стои на разстояние от азбеста, тъй като вече има опит с него след ремонт.

Столичната община е сключила договори за извозване на отпадъци като стари лепила, остатъци от латекс, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, но не и за азбест. Така депонирането на такива отпадъците е на собствени отговорност и сметка.

Производството и вносът на азбест, както и използването му в строителството, са забранени от години. Много от сградите в страната са строени преди забраните. Не е ясно колко са те, въпреки че според европейски правила трябва да има регистър за това.

Азбестът е безопасен, когато е здраво свързан, но когато материал с него се чупи, например при къртене или пробиване, може да вдишаме влакната му.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.