Какво ще бъде общото решение?

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият премиер Алексис Ципрас се договарят за името Република Северна Македония, информира БГНЕС. Договорът между двете страни Заев и Ципрас ще подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии. Всичко ще стане по-ясно след днешния телефонен разговор между двамата министър-председатели, който гръцките медии коментират като изключително важни.

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Припомняме, че Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които останаха на масата за преговори между Скопие и Атина за името на западната ни съседка. 

Зоран Заев и Алексис Ципрас днес преди обяд ще проведат нов телефоннен разговор. Това ще е вторият разговор за последните 24 часа, след като в понеделник двамата лидери говориха един час. Двамата министър-председатели уточниха последните подробности от Договора за разрешаване на спора за името на Република Македония, който се води от близо 30 години между властите в Скопие и Атина. От кабинетите на двамата премиери подчертаха, че "разговорът е преминал в приятелска атмосфера".

"Нашата окончателна цел е да получим справедлив Договор, основан на факти, които ще ни наредят до всички прозападни държави, където ще укрепваме нашата идентичност, икономика и перспектива. По всяка вероятност моят оптимизъм ще се увенчае с успех. Но, окончателно означава, когато окончателно всичко е решено. Надявам се това да стане във вторник", каза в понеделник вечерта Зоран Заев в обширно интервю пред телевизия "Телма".

ПРОТЕСТ В ГЪРЦИЯ: Демонстранти излизат по улиците заради спора с Македония

Той отново повтори, че окончателната дума по отношение на Договора ще имат гражданите на страната. 

"Към края на септември или началото на месец октомври ще има референдум за името. Всички процеси по отношение на този договор трябва да приключат към края на годината. Всичко това ни е необходимо. Ние изграждаме гражданско, многонационално общество. Македония трябва да има перспектива със своя нотариален акт, както всяка нормална държава, да има перспектива за НАТО и ЕС. Това ще стимулира реформите и подобряването на стандарта на живот. Не искам и да си помисля, какво ще стане, ако това не успее. Ние сме длъжни да гледаме напред. Убеден съм, че няма да пропуснем този шанс за гражданите на Македония", поясни македонският премиер Зоран Заев.

Протест в Скопие срещу преговорите за смяна на името на Македония (СНИМКИ)

Очаквайте подробности. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.