Процедурата разяснява скопското издание „Курир“

В началото на следващата седмица, както информират от македонското правителство, на заседание на Министерски съвет трябва да бъде одобрено споразумението за името между Македония и Гърция и изпратено за разглеждане в парламента на страната, където то трябва да бъде ратифицирано, пише приближеното до бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“, цитирано от агенция "Фокус".

ИСТОРИЧЕСКИ АКТ: Гърция и Македония подписаха договора за името (ВИДЕО+СНИМКИ)

След ратификацията, договорът трябва да бъде подписан от президента на Македония Георги Иванов, който вече обяви, че няма намерение да го подкрепи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

След като бъде разгледан в парламента, Законът за ратификация трябва да бъде приет с обикновено мнозинство – болшинството от присъстващите депутати, което, обяснява „Курир“, означава, че той може да бъде приет с гласовете на 31 народни представители при минимален кворъм от 31 души.

Борисов: Поздравявам Заев и Ципрас за храбрата крачка, Македония е пред ЕС и НАТО

След това договорът ще бъде изпратен до президента Иванов, който има срок от седем дни да го подпише или да наложи вето, което най-вероятно ще се случи, прогнозира "Курир".

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност

След връщането на споразумението обратно в парламента, то трябва да бъде гласувано повторно, но този път с абсолютно мнозинство – 61.

Алексис Ципрас: От днес нататък пеем радостни песни на Балканите

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.