Събраха се на Околовръстното и тръгнаха в колона, дълга над 5 километра

Над 100 цистерни участват в протестно шествие на Околовръстното шосе в София. Малки и средни търговци на горива недоволстват от проектозакона за търговията с горива, който беше приет на първо четене.

Според промените, всички, които складират или транспортират горива, трябва да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да представят банкови гаранции.

Колко ще ни струва пътят до морето с кола?

Според търговците, това ще повиши цената за крайните потребители, а голяма част от малките бензиностанции ще фалира.

Затова те излязоха на протест. На Околовръстното шосе на София се образува 5-километрова колона от цистерни. 

Шествието ще мине по Северната скоростна тангента и ще стигне до „Люлин”, като това периодично ще затруднява движението.

Цистерните ще останат на Околовръстното шосе през целия ден. 

Недоволните обаче отидоха пред парламента и се опитаха да разговарят с депутатите. От секретариата на Народното събрание им беше обяснено, че няма кой да ги приеме. Това доведе до ескалация на напрежението и недоволните обявиха, че в сряда в 10 часа сутринта, ще излязат на нов протест, този път пред Министерския съвет и се заканиха утрешният протест да бъде последният мирен. След това са решени да пристъпят към блокада на страната. Сред идеите, които се чуха на площада пред Народното събрание, са блокада в петък на основните магистрали в страната. Целта е по този начин исканията им да бъдат чути.  

„Недоволството е срещу приемането на спорния закон, които кара всички да внесат финасови гаранции за търговия. Финасовата тежест е 20 000 за търговец на дребно и 500 000 за търговец на едро на една цистерна. Умираме просто, затова е и закон-убиец, защото просто ще трябва да умрем”, коментира Петър Кантарски.

„Цели да въведе монопол на пазара и да смачка дребните търговци. Искам да видите всички тези цистерни и камиони тук. Това е сивият сектор, според г-н Емил Димитров”, коментира Росинка Бъчварова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.