Как е обозначен той върху опаковките на продуктите обяснява магистър-фармацевт

„Примесът във валсартана е възможно да попадне в организма ни благодарение на голяма част от продуктите, които консумираме. Основно те са продукти, които се обработват, за да се повиши тяхната трайност като обработени меса, риби, съдържа се дори в някои сирена и алкохолни напитки. Важно е да се отбележи, че примесът във валсартана е разрешен за използване от Агенцията по храните, и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите”. Това обясни в студиото на „Събуди се” магистър-фармацевтът Стефан Минков.

Изказването му идва по повод блокирането на продажбата на медикаменти, които съдържат примес на валсартан, инициирано в петък от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Партидите са блокирани заради наличие на вероятно канцерогенни примеси в активното вещество. Тази съставка се съдържа в лекарства за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Ограничението важи за целия Европейски съюз.

ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА! Изтеглят от аптеките 62 медикамента за сърце и кръвно

„Има поне три компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав и чиито продукти не са в списъка с блокираните продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата”, каза още магистър-фармацевтът Стефан Минков. Той поясни, че смяната на лекарствата няма да оскъпи терапията на хората, които използват блокираните лекарства.

„Добре е да се знае, че в съобщението, което посочва Изпълнителната агенция по лекарствата, се казва, че тази допълнителна съставка във валсартана има потенциално канцерогенен ефект”, обясни още Минков.

По думите му тези заключения се правят на база лабораторни изследвания с гризачи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.