Това съобщи президентът Румен Радев

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел, цитиран от БТА. Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Макрон: Отслабването на трансатлантическите връзки ще струва скъпо на НАТО

Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава. Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ТУК

Тръмп и Меркел обсъдиха търговията и военните разходи (ВИДЕО)

Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той. НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.