Генералният секретар на НАТО реагира с усмивка на съобщенията, че Тръмп е поискал 4% за отбрана от страните членки

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира с усмивка на съобщенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал държавите в пакта да влагат в отбранителни способности четири процента от своя БВП.

Попитан на пресконференция за предложението на Тръмп днес зад закрити врата, Столтенберг се усмихна и каза, че ще се съсредоточи в това, което е било прието (а не което е било предложено - бел. кор). Приехме през 2014 г. в следващите 10 години да достигнем отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, да говорим за това, предложи той. 

ЖЕГА В НАТО: Тръмп е поискал 4 % за отбрана от страните-членки

По неговите думи през 2014 г. мнозина са се съмнявали, че европейските държави от алианса ще постигнат отчитания днес напредък. Столтенберг многократно поясни, че всички съюзници в НАТО са прекратили съкращенията на военните си бюджети в последните години и плавно ги повишават.
Той съобщи, че днес са били утвърдени решенията за разгръщането на две нови командвания на алианса в Германия и САЩ. Утвърдени са били решенията за нова обучителна мисия на НАТО в Ирак, както и за допълнителна подкрепа за Йордания и Тунис в противодействието на тероризма. Нестабилността в Близкия изток и Северна Африка дестабилизира страните от НАТО, не трябва да позволяваме на "Ислямска държава" да се завърне, посочи Столтенберг.

Макрон: Отслабването на трансатлантическите връзки ще струва скъпо на НАТО

На срещата на НАТО е било прието и решението за обособяването на допълнителни способности за бързо реагиране. До 2020 г. пактът ще разполага с 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски кораба, готови да се задействат в срок до 30 дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.