Двете актриси разказаха за ролите си във филма “Маймуна” в предаването “Петък отива на БГ Кино” по БГ Радио

“Колкото и да е весел българският филм “Маймуна”, в него има една сантиментална нишка, която те покъртва. Има нещо много нежно и положително, което се открива дори в една трагедия. Това е типично за Шошо, който гледа много позитивно на живота и винаги намира смешната страна на нещата”, разказа актрисата Ани Пападопулу в предаването “Петък отива на БГ Кино” по БГ Радио.

“Шошо може да каже много трудни неща по много лек начин”, допълни Александра Костова, която изпълнява една от главните  роли в българската лента.

Двете актриса разказаха за работата си в “Маймуна” - дългоочакваният втори филм на Димитър Коцев – Шошо. Лентата спечели Наградата на публиката на София Филм Фест през 2016 година. Българският филм спечели и седем награди на преситижния фестивал за независимо кино Blue Whiskey Independent Film Festival в Чикаго, включително и приза за най-добър филм през 2017 година. Това е втори филм на режисьора след “Лора от сутрин до вечер“ (2011). Сценарият е на Шошо и Иван Марков, камерата е поверена на Александър Станишев, а музиката - на Виктор Стоянов. “Маймуна” е един от шестте български филм, които се реализираха за по-малко от година и половина с подкрепата на NOVA, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

“За мен е важно да се върнем към филмите с деца в българското кино. Като че ли се възражда тази тенденция в момента. Освен в “Маймуна”, в “Дъвка за балончета” също има деца, които играят големи роли. Радина Боршош, с която си партнирахме във филма на Димитър Коцев – Шошо, играе и в сериала “Ние, нашите и вашите”, където прави много симпатична роля”, смята Ани Пападопулу.

“Маймуна” разказва историята на сестрите Мая (Александра Костова) и Ива (Радина Боршош), които ги свързват един баща (Юлиан Вергов) и една маймуна. Както и обща страст – да се ровят в дълбоко пазените тайни на своя странен учител Пенев (Леонид Йовчев). Неочаквано трагично събитие променя живота на всички. На децата им се налага бързо да пораснат, a на възрастните – да останат усмихнати въпреки всичко.

 “Сценарият на “Маймуна” е нещо излязло от сърцето, работен е много дълго и няма нещо случайно в него. Не е просто проект, за да се направи едно филмче. Личи си, че Иван и Димитър Коцев – Шошо са писали за нещо, което ги е вълнувало като тема”, убедена е Ани Пападопулу.

Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Станимир Гъмов, Леонид Йовчев, Радена Вълканова и Валентин Ганев са част от звездния състав на “Маймуна“. Голямото откритие на режисьора са младите актриси, на които Шошо поверява главните роли - Александра Костова и Радина Боршош. Двете правят изключителен дебют в голямото кино.

 “У нас родителите ми обичат да гледат по-старо българско кино и аз покрай тях също.  Когато гледах “Mаймуна” имах същото уютно усещане за тези филми, които искаш да гледаш отново и отново”, сподели Александра Костова, която тази година завършва гимназия, но още не е решила дали ще се посвети изцяло на актьорска кариера.