Заседанието се свиква по молба на Оперативния щаб

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Председателския съвет на Народното събрание на 17 юли от 9.00 часа.

На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани във връзка със случаите на чума по дребните преживни животни, регистрирани в района на Странджа, както и стартиралата кампания за масово умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско.

Започна изплащането на обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости

Заседанието се свиква по молба на Оперативния щаб, който координира всички действия по борбата с това заболяване.

Стопаните на убитите животни се готвят за протест в София

БГНЕС припомня, че България е първата страна от Европейския съюз, на територията на която са регистрирани заразени с болестта животни. В изпълнение на европейските и световни ветеринарни мерки започна евтаназиране на животни, а мярката има за цел да не допусне разпространение на болестта. Това предизвика гнева на земеделските стопани, които бяха подкрепени от много защитни организации. Организираха се и няколко протеста. Всички протестиращи обвиняват БАБХ, че е предприела твърде крайни и драстични действия. Според тях не трябва да се убиват здрави животни, защото заболяването може да бъде преборено с други мерки, сред които карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни, ваксинация и други. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.