Основните причини за инцидентите са скоростта, неправилните манерви и отнемането на предимството

Българският шофьор продължава да кара бързо и да не е достатъчно отговорен към превозването на собственото си дете. Това показват данните в доклад за пътните инциденти през 2017 година.

Близо 7000 катастрофи с над 680 загинали и повече от 8600 ранени. Така изглежда 2017 година, когато говорим за инцидентите на пътя.

Трима пострадали при катастрофа във Велико Търново

Основно загиналите са водачите на превозните средства, но близо 200 души са загубили живота си и като пътници. Скоростта, неправилните манерви и отнемането на предимството са основните причини стотици хора у нас да са загубили живота си и то само за една година. Децата, загинали на пътя, са 36.

„В повечето случаи те са се возили в автомобилите на своите родители”, обясни пред NOVA Мария Ботева, „Пътна полиция” към ГД Национална полиция.

„За съжаление Пътна полиция не прави нищо за безопасността на децата. Ние многократно предлагаме да има контрол пред детските градини и училищата, това да бъде със засилени санкции и отнемане на книжки”, заяви Владимир Тодоров,  Асоциация на пострадали при катастрофи.

КАТАСТРОФА В ПЛОВДИВ: Кола помете спирка (СНИМКИ)

Освен за децата българският шофьор е опасен и за другите на пътя. Според профила му той е бързащ, неинформиран, несъобразителен, много уверен в себе си.

„Но не зачитащ правото на другия, пренебрегващ останалите, не достатъчно преценяващ собствените си умения”, допълни Мария Ботева.  

„Кара се прекалено бързо от определени хора. Това е един човек с много голяма глава, хубава жена и черна кола”, заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Най-рисковият ден от седмицата на пътя е петък. А между 17-18 часа са станали най-много катастрофи.

„Петък следобяд началникът ни е изнервил, искаме да стигнем до населеното място, в което сме планирали уикенда, без да сме съобразили, че в този процес имаме голям трафик, тапи по пътя”, обясни още Иванов.  

И за това един от основните съвети е да планираме добре всяко пътуване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.