Досега над 11 000 семейства са получили подкрепа от патронажни сестри в областите Шумен и Сливен

Появата за нов член в семейството е свързана с много радости, но и страхове. Щастието от първата крачка и първата думичка често върви заедно с тревоги, свързани със здравето, храненето и цялостното развитие на най-малкия член на семейството.

За да помогнат на родителите да преминат успешно през тези предизвикателства, от 2013 г. УНИЦЕФ и партньори изпълняват в България пилотен модел на патронажна грижа. Услугата осигурява безплатни домашни посещения за бъдещи майки и семейства с малки деца, по време на които родителите получават ключови насоки за пълноценното развитие на децата от обучени медицински сестри. Досега над 11 000 семейства са получили подкрепа от патронажни сестри в областите Шумен и Сливен, като от 2019 г. програмата ще се осъществява и на национално ниво от Министерство на здравеопазването.

Ето какво разказва Галина, майка на близнаците Ели и Дани, за ролята в живота ѝ на патронажната сестра Нина Димова от Центъра за майчино и детско здраве в Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ:

Благодарна съм на съдбата, че Нина се появи в живота ми малко преди да родя. Близнаците се родиха преждевременно, бяха поставени в кувьози и останаха в болницата с опасност за живота. Прибрах се у дома без дори да съм ги докоснала“.

Следващите 55 дни са най-тежките в живота на Галя. Освен че ѝ вдъхва кураж, патронажната сестрата ѝ помага със съвети, за да я подготви за момента, когато ще е с бебетата си. „С времето научих толкова много от тази невероятна жена: как да храня децата си здравословно, как да стимулирам развитието им, как да общувам с тях пълноценно, колко са важни игрите и четенето. Не знам дали бих се справила без нея. Както те са чудо в живота ми, така и тя”. Година по-късно Нина все още посещава Галя, следи развитието на децата и помага в грижата за тях.

Национално изследване на УНИЦЕФ в България от средата на месец май показа, че понятието „ранно детско развитие“ се асоциира в най-голяма степен с физическото развитие според 14,8% от респондентите. Почти сходна е цифрата на тези, които го възприемат като цялостното развитие на детето (14,1%) и само като развитие на речта (9,8%). Интересен е фактът, че хората в малките градове асоциират ранното детско развитие предимно с развитието на речта (22.5%), докато живеещите в столицата го определят като цялостното развитие на детето (17.4%).

Кампанията за ранно детско развитие, на която Нова Броудкастинг Груп е медиен партньор, е част от глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Ранните моменти са от значение“. В България посланици на кампанията „Грижа, любов, игра за всяко дете“ са Мария Илиева, Влади Ампов – Графа, Славена Вътова, Владо Николов и Гала. Всички те записаха своите видео обръщения, които могат да се видят на roditel.unicef.bg, наред с много полезна информация, разработена от здравни експерти и даваща съвети за грижите и отглеждането на децата.

От 2019 г. Министерство на здравеопазването ще въведе патронажната грижа в цялата страна, а УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ, и обучения. Организацията набира средства, за да продължи успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

Подкрепете УНИЦЕФ, като дарявате 5 лв. месечно през мобилния си телефон. Изпратете SMS с цифра 5 на 1021.

*ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.