ДАНС, МВР и прокуратурата започват проверка

Работата на Търговския регистър започва да се възобновява поетапно. Това съобщиха от Агенцията по вписванията. 

Пети ден няма достъп до Търговския регистър

Нормалния си живот фирмите ще могат да възвърнат от сряда, 15 август. Едва тогава юристите ще могат да изчислят какви щети са претърпели дружествата за това, че данните в Търговския регистър не са били достъпни почти седмица. 

Все още не са ясни причините за блокирането на системата. Фирмите в страната продължават да са под напрежение.

Технически проблем спря достъпа до Търговския регистър

Регистърът отказа в края на миналата седмица, а МВР, ДАНС и прокуратурата разследват казуса. От Агенцията по вписванията задействаха авариен план за отстраняване на проблема. 

От там са категорични, че спирането на Търговския регистър не е заради хакерска атака, а заради техническа повреда. И допълниха, че не е имало намеса в данните и няма шанс за злоупотреби с тях. 

Според юристи обаче затвореният регистър отваря врата за хора с нечисти намерения.

Цачева отстрани от длъжност съдията по вписванията, взел подкуп

"Тук вече въпросът е през тази отворена врата кой ще мине. Този сляп период означава това - за да сме сигурни, най-добре да не правим нищо", посочва юристът Васил Танков. По думите му слепият период бил в неяснотата: кой кой е и как го доказва в договорните отношения.

Специалистите по киберсигурност виждат причината за проблема в регистъра по-скоро в недобрата поддръжка, отколкото в атака.

Регистърът работи от 11 години, а преди 7 е имало подобен срив на системата. Според Агенцията, щети за информацията нямало да има. Юристите съветват за промени в състоянието на фирмите да се изчака до работещ регистър, за да не се разчита само на доверието.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.